Kestävä kehitys Apukka Resortissa

Me Apukka Resortissa arvostamme pohjoista luontoa, kulttuuria ja perinteitä sekä kaikkia niitä ikiaikaisia tarinoita joita nuotioiden kipinät salaperäisesti kuiskivat auringon tehdessä tilaa hämärtyvän illan taialle. Havupuiden vivahteikkaan tuoksun täyttämä raitis ilma, Apukkaa vartioivan Olkkajärven kesäisten laineiden synnyttämä hymy kulkijan kasvoilla tai keittiöstä leijuva uunituoreen mustikkapiirakan tuoksu.

Meille kaikki tämä on osa pohjoisen ainutlaatuista kertomusta – kertomusta, jota ylpeinä jaamme eteenpäin vieraillemme. Me Apukassa haluamme tehdä osamme pitääksemme ikiaikaiset tarinat elossa, nuo isoäidin mustikkapiirakan sukupolvelta toiselle periytyneet reseptit tallessa ja sinisten järviemme lainehtivat vedet puhtaina. Tässä, Ystävä hyvä, on meidän lupauksemme Sinulle.

Green key sustainable travel sertification to Apukka Resort Rovaniemi Lapland Finland

Joulukuussa 2022, Apukka Resortille myönnettiin Green Key- sertifikaatti.

Green Key on kansainvälinen matkailualan vastuullisuussertifikaatti, jonka on saanut jo yli 3700 yritystä yli 60 maassa ympäri maailman. Sertifikaatin kriteeristö perustuu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, ja sisältää vaatimuksia liittyen ympäristökuormituksen pienentämiseen, sosiaalisten hyötyjen lisäämiseen sekä paikallistalouden tukemiseen. Kriteerit ovat käytännönläheisiä ja huomioivat tehokkaasti matkailualan ominaispiirteet.

Olemme saavuttaneet Sustainable Travel Finland -merkin toukokuussa 2023. STF-ohjelma on Visit Finlandin koordinoima Suomen matkailualan yhteinen vastuullisuusohjelma.

Sustainable Travel Finland for

Apukan alue ja sitä ympäröivä puhdas luonto

Puhdas ilma, puhtaat vedet ja vehreät metsät.

Olemme ylpeitä siitä, että meillä on kunnia toimia keskellä pohjoisen Suomen puhdasta luontoa. Otamme vakavissamme tämän mukana tuoman vastuun ja teemme osuutemme taataksemme että Lapin luonto on jatkossakin maailman puhtaimpien joukossa.

Roska-astioiden sijoittelu

Apukka Resortista löytyy roska-astioita eri puolilta tiluksia jotta pääset kätevästi eroon roskista – roskat eivät kuulu luontoon. Henkilökuntamme neuvoo mielellään jätteiden lajittelussa niille kuuluviin kierrätysastioihin.

Kierrätys ja jätehuolto

Kierrätämme pullot ja tölkit, metallin, paperin, biojätteen ja lasin. Tavoitteenamme on minimoida syntyneen jätteen määrä läpi toimintamme. Emme käytä tarpeettomasti muovisia kertakäyttötuotteita ja noudatamme laatimaamme suunnitelmaa ruokahävikin minimoimiseksi.

Myös Apukan tiluksilla sijaitsevat vanhat hirsikehikot on kierrätetty ja ne ovat saaneet uuden elämän Apukassa. Henkilökuntaamme kuuluu eri kädentaitojen osaajia ja monet historian havinaa nähneet esineet pääsevätkin aloittamaan uuden luvun tarinassaan Apukassa pienen kunnostuksen jälkeen. Pyrimme korjaamaan korjattavissa olevan sekä kunnioittaaksemme vanhaa esineistöä että pienentääksemme hiilijalanjälkeämme, emme kuitenkaan koskaan turvallisuuden kustannuksella.

Veden kulutus

Tavoitteenamme on minimoida veden kulutus kaikessa toiminnassamme – majoitusyksiköissä, ravintolassa ja keittiössä sekä huonesiivouksessa.

Energiaa säästävät lamput

Käytämme energiatehokkaita valoja kaikissa majoitusyksiköissämme, yleisissä tiloissa ja Apukan pihamaalla. Verrattuna normaaleihin hehkulamppuihin, nämä LED-valot kestävät käytössä huomattavasti kauemmin kuluttaen kuitenkin vähemmän energiaa.

Liiketunnistimilla toimiva valaistus

Majoitusyksiköidemme sisäänkäyntien valot toimivat liiketunnistimilla. Tämä säästää energiaa ja pitää taivaan puhtaana tarpeettomalta valosaasteelta mahdollistaen revontulten tanssin Apukka Resortin yllä.

Rakennukset ja arkkitehtuuri Apukka Resortissa

Rakennukset harmoniassa ympäröivän luonnon kanssa

Kun uusia rakenteita suunnitellaan Apukka Resortiin, huomioidaan aina myös ympäröivä luonto. Me Apukassa suosimme luonnollisia pintoja ohi betonin ja vanhoja, elämää nähneitä hirsiseiniä ohi modernien materiaalien.

Kestävä kehitys Apukan rakennuskannassa

Monet vanhat, käsinveistetyt hirsirakennukset ovat löytäneet uuden elämän Apukassa ja pihamaallamme nämä vanhojen kädentaitojen elävät todisteet kuiskailevatkin vieraillemme tarinoita nuoruudestaan vuosisatojen takaa.

Puu rakennusmateriaalina

Apukka Resortissa käytetään puuta pääasiallisena rakennusmateriaalina. Puu on uusiutuva luonnonvara joka on myös helposti kierrätettävissä. Puurakenteiden valmistamiseen vaadittu energiankulutus ja ympäristöön kohdistuvat vaikutukset ovat huomattavasti pienemmät kuin lähes kaikkien muiden rakennusmateriaalien kohdalla.

Majoitus Apukka Resortissa

Juomavesi

Suomen hanavesi on maailman puhtaimpien joukossa ja kehotammekin asiakkaitamme lämpimästi juomaan hanavettä pullotetun veden sijasta.

Shampoo ja saippua täyttöpulloissa

Vähentääksemme muovin kulutusta ja syntyvän jätteen määrää olemme korvanneet yksittäispakatut kosmetiikkapakkaukset kylpyhuoneissa sijaitsevilla kiinteillä täyttöpulloilla.

Huoneiden avaimet

Sen sijaan että käyttäisimme tuhansia muovisia avainkortteja vuoden aikana, me Apukka Resortissa uskomme perinteisiin avaimiin jotka säilyvät vuodesta toiseen.

Vedenkulutuksen vähentäminen

Tavoitteenamme on minimoida toimintamme vedenkulutus. Rohkaisemme vieraitamme rajoittamaan suihkussa käyttämäänsä aikaa. Vedenpaine on säädetty sekä vieraitamme että luontoa miellyttävälle tasolle ja majoitusyksiköissämme on vedenkulutusta vähentämään suunnitellut suihkupäät sekä Duo-huuhtelulla varustetut vessanpöntöt.

Pyyhkeiden ja lakanoiden vaihtaminen pyynnöstä

Tavoitteenamme on vähentää ympäristövaikutuksia säästämällä omalta osaltamme pesulassa käytettyä sähköä ja vettä. Ripustamalla pyyhkeen koukkuun, vieraamme voivat käyttää samaa pyyhettä pidempään.

Ei kertakäyttöastioita

Majoitusyksiköistämme löytyy keraamiset kupit lämpimien juomien nauttimiseen – emme käytä kertakäyttöastioita Apukka Resortissa tavoitteenamme vähentää muovin kulutusta ja jätteen määrää.

Paikallinen kulttuuri & kulttuuriperintö Apukka Resortissa

Henkilökunnan paikallisen kulttuurin tuntemus

Henkilökuntamme keskuudesta löytyy valtava määrä tietoa Lapin luonnosta, Suomen historiasta ja pohjoisen Suomen kulttuurillisista ominaispiirteistä. Koulutamme henkilökuntaamme ennen jokaisen kauden alkua, minkä lisäksi rohkaisemme henkilökuntaamme jakamaan tietouttaan keskenään ja oppimaan myös toisiltaan.

Paikalliset työntekijät

Suurin osa Apukka Resortin henkilökunnasta koostuu paikallisista ihmistä. Tällä on positiivinen vaikutus niin alueen työllistämiseen kuin myös vieraidemme viipymän autenttisuuteen.

Paikallisten tuotteiden ja palveluiden käyttäminen

Pyrimme toiminnassamme tukemaan paikallista yhteisöä käyttämällä paikallisia toimijoita niin hankinnoissamme kuin yhteistyökumppaneinamme.

Paikallisten palveleminen

Paikalliset asukkaat ovat aina olleet lämpimästi tervetulleita Apukka Resortiin ja ovemme ovatkin aina avoinna alueen asukkaille.

Eläinten hyvinvointi Apukka Resortissa

Apukan eläimet ovat ystäviämme ja työkavereitamme

Olemme ylpeitä voidessamme sanoa että hoidamme karvaisia eläinystäviämme suurella sydämellä, kiintymyksellä ja ammattitaidolla. Haluamme huskien, hevosten ja porojen voivan viettää luonamme onnellista, lajilleen tyypillistä elämää.

Oikean ravinnon merkitys

Huskyt, hevoset ja porot Apukka Resortissa ovat kuin ammattiurheilijoita – oikeanlainen ruoka on olennaista eläinten hyvinvoinnin kannalta. Eläinystäviemme ruokavalio onkin tarkkaan suunniteltu tavoitteena pitää karvaiset ystävämme onnellisina, kylläisinä ja terveinä.

Elinympäristöt

Koska myös lepo on karvaisille ammattiurheilijoillemme tärkeää, huskyt, hevoset ja porot asuvat tien toisella puolella Apukka Resortista. Kaikki eläimet asuvat kävelyetäisyyden päässä Apukasta, mutta hieman etäämmällä tapahtumien keskiöstä pääsevät eläimet lepäämään ja rauhoittumaan safareiden välillä. Vieraamme voivat vierailla eläinten luona ainoastaan Apukan henkilökunnan jäsenen ollessa läsnä.

Kaikilla huskeilla on oma lämmin ja pehmoinen koirankoppinsa odottamassa päivän seikkailujen päätteeksi ja hevosilla on talli minne vaeltaa suojaan tuulisina päivinä. Arktisen tundran sisukkaimmat asukkaat, porot, suosivat ulkoilmaelämää vuoden jokaisena päivänä.

Hyvinvointi, terveys ja lepo

Kaikista eläimistä Apukassa huolehtivat niistä suuresti välittävät ammattilaiset. Etukäteen tehtyjen treenisuunnitelmien avulla pystymme huolehtimaan jokaiselle eläinystävistämme riittävän määrän lepoa viikossa. Kaikki eläimet on rokotettu ja käytetään eläinlääkärissä aina tarvittaessa.

Eläinaktiviteeteilla käytettävä kalusto

Kaikki eläinaktiviteeteilla käytettävä kalusto valitaan eläinten ja asiakkaiden turvallisuus etusijalla. Kalustoa huolletaan säännöllisesti ja sen kunto tarkistetaan ennen jokaista safaria.

Rakkaus ja huolenpito

Työskenneltäessä eläinten kanssa yksi tärkeimpiä seikkoja huomioitavaksi yhdessä turvallisuustekijöiden kanssa on antaa eläimille niiden ansaitsemaa huomiota, hellyyttä ja huolenpitoa. Nämä eläimet rakastavat rekien vetoa ja lumisissa metsissä seikkailemista, mutta yhtä paljon ne rakastavat seikkailun päätteeksi odottavia rapsutuksia.

Kaikilla Apukan eläimillä on nimi ja ainutlaatuinen persoonallisuus – kunhan tapaat ne, huomaat nopeasti niiden valloittaneen sydämesi. Ne henkilökuntamme jäsenet jotka työskentelevät eläinten kanssa tuntevat jokaisen niistä todella hyvin ja pystyvät siten hoitamaan niitä ja huolehtimaan niistä niiden ansaitsemalla tasolla.

Eläkesuunnitelma

Kun eläkepäivät koittavat yhdelle karvaisista ystävistämme, käytämme paljon aikaa ja energiaa hyvän eläkekodin löytämiseksi. Monet henkilökuntamme jäsenistä ovatkin löytäneet itsensä asumasta onnellisesti yhdessä valjakkoelämästä eläköityneen huskyn kanssa.

Paikallisuus Ravintola Aitassa

Tuoreet, lähialueilla tuotetut ainesosat

Rovaniemeä ympäröivät metsät ja järvet ovat marjojen, sienten ja yrttien aarreaittoja, unohtamatta tietenkään kalaa ja riistaa. Me täällä Apukka Resortissa pyrimme tuomaan näitä herkkuja vieraidemme ruokapöytään mahdollisimman usein ja maksimoimaan suomalaisten elintarvikkeiden käytön tuontielintarvikkeiden sijasta.

Paikalliset ruokaperinteet

Haluamme jakaa Suomen rikasta kulinaarista perintöä vieraidemme kanssa ja pöydistämme usein löytyykin suomalaiseen kulttuuriin tiiviisti kytkeytyviä herkkuja kuten karjalanpiirakoita, korvapuusteja, marjapiiraita, pitkään haudutettuja lihapatoja ja herkullisia kalapaistoksia. Kuten jo esi-isämme aikoinaan, myös me osaamme arvostaa nuotion äärellä valmistettua ruokaa savuisine aromeineen ja tuluksemme lyövätkin päivittäin kipinää valmistautuessamme loihtimaan erilaisia herkkuja nuotion loimussa.

Paikalliset ruoantuottajat

Verrattuna toiselta puolen maapalloa matkustaneeseen ruokaan, paikallisesti tuotettu ruoka sisältää yleensä vähemmän säilöntäaineita sekä on tuoreempaa, ravitsevampaa ja maukkaampaa. Paikallinen ruoantuotanto mahdollistaa kotimaisen ruoantuotannon omavaraisuusasteen parantamisen ja vahvistaa yhteisöjä lisäämällä vastuullisuutta ja avoimuutta kuluttajien ja tuottajien välillä.

Apukka Resortissa näemme paikallisten tuottajien kanssa tehdyn yhteistyön myös tärkeänä tapana suojella pohjoista ruokakulttuuria.

Kasvisruokavaihtoehto

Lihankulutuksen vähentäminen auttaa pienentämään hiilijalanjälkeämme – me Apukka Resortissa haluamme tehdä tämän mahdollisimman helpoksi vieraillemme ja siksi meillä onkin aina valittavana myös kasvisvaihtoehto.

Ruokahävikin vähentäminen

Tarkan suunnittelun ja ammattitaitoisen keittiöhenkilökuntamme voimin pyrimme minimoimaan keittiössämme syntyvän ruokahävikin.

Turvallisuus Apukka Resortissa

Valvontakamerat

Turvallisuus on avainasemassa kestävästä kehityksestä puhuttaessa. Tiluksillemme on asennettu valvontakamerat parantaaksemme vieraidemme turvallisuutta – vaikka Apukka Resort sijaitseekin yhdessä maailman turvallisimmista kolkista.

Turvallisuussuunnitelmat

Tarjotaksemme vieraillemme turvallisen viipymän, laajat, tarkasti laaditut turvallisuussuunnitelmamme kattavat koko Apukka Resortin toiminnan kaikkine rakenteineen, palveluineen ja toimintoineen.

Turvallisuusohjeet hätätilanteiden varalta

Kaikista majoitusyksiköistämme löytyy toimintaohjeet hätätilanteen tai tulipalon varalta.

Palohälyttimet ja -sammuttimet

Kaikissa majoitusyksiköissä ja yleisissä tiloissa on lain edellyttämä määrä palovaroittimia ja -sammuttimia.

Vieraistamme huolehtiminen

Vieraistamme huolehtiminen on ykkösprioriteettimme ja otamme tämän vastuun hyvin vakavasti. Henkilökuntamme on ensiaputaitoista ja uudelle henkilöstölle järjestämme EA-koulutuksen joka vuosi. Ensiapulaukkuja löytyy kaikista yleisistä tiloista, minkä lisäksi front deskissä sijaitsee defibrillaattori.

Henkilökunnasta huolehtiminen

Arvostamme henkilökuntaamme ja haluamme luoda turvallisen työyhteisön kaikille työntekijöillemme.

Apukka Resortin aktiviteetit

Ammattitaitoiset oppaat

Oppaamme ovat ammattitaitoisia ja pohjoisen Suomen toisinaan koviinkin sääolosuhteisiin koulittuja. Oppaidemme hallitsemat selviytymis- ja suunnistustaidot varmistavat vieraidemme turvallisuuden jopa kaikkein haastavimmissa olosuhteissa.

Kestävän kehityksen periaatteet kairassa

Kannamme poikkeuksetta kaikki aktiviteetin aikana syntyneet roskat pois luonnosta jonka jälkeen kierrätämme ne asianmukaisesti. Polttopuuna käytetään vain siihen tarkoitukseen varattua puuta ja nuotio tehdään aina tulisijan päälle maapohjaan jätettyjen jälkien välttämiseksi. Eläviä puita tai niiden tuohta ei koskaan käytetä polttopuuna. Moottorikelkat, lumijunat ja eläinvaljakot operoivat ainoastaan niille tarkoitetulla reitistöllä.

Turvallisuus aktiviteeteillamme

Kaikki oppaamme ovat ensiapukoulutettuja, osalla oppaistamme on myös syventäviä eräensiavun opintoja (esim. WAFA). Oppaat kantavat aktiviteeteilla mukanaan ensiapulaukkua, laminoituja turvallisuusohjeita ja ladattua puhelinta.

Reitistöillä moottoriajoneuvoilla liikuttaessa noudatetaan lain säätämiä nopeusrajoituksia ja säädöksiä. Tulen ympärillä tai terävien esineiden kanssa työskenneltäessä noudatetaan aina äärimmäistä varovaisuutta.

Aktiviteeteilla tarjoiltu ruoka

Apukassa käytämme kotimaista Kupilka-astiastoa (yhdistelmä puukuitua ja kierrätettyä muovia) tarjoillessamme ruokaa ja juomaa luonnossa. Emme käytä kertakäyttöastioita ja keräämme aina roskat mukaamme luonnosta. Kokatessamme luonnossa avotulilla, pyrimme aina kunnioittamaan suomalaisia ruokaperinteitä ja tarjoilemaan vieraillemme aitoja pohjoisen makuja.

Kalusto

Pyrimme hankkimaan aktiviteeteilla käyttämämme kaluston mahdollisuuksien mukaan paikallisilta tuottajilta. Suurin osa käyttämästämme kalustosta on valmistettu Suomessa. Huollamme kalustoamme säännöllisesti taataksemme sen turvallisen käytön ja kaluston pitkän eliniän.

Kestävä kehitys ja PR

PR sosiaalisessa mediassa

Me täällä Apukka Resortissa ymmärrämme sosiaalisessa mediassa puhuttujen sanojen painon – myös sosiaalisen median sisältömme puhuu kestävän kehityksen puolesta ja rohkaisee ihmisiä ottamaan kestävän kehityksen huomioon matkaa suunnitellessaan.

Henkilökunnan kouluttaminen

Apukka Resortin henkilökunta koulutetaan noudattamaan näitä kestävän kehityksen mukaisia periaatteita. Jokainen henkilökuntamme jäsen tunnistaa toimien tärkeyden ja yksilön vastuun tavoitteidemme saavuttamiseksi.

Yhteistyökumppanit

Edellytämme myös yhteistyökumppaneiltamme kestävän kehityksen periaatteiden huomioimista toiminnassaan.


TILAA UUTISKIRJEEMME

LIITY POSTITUSLISTALLEMME

KYLLÄ, KIITOS!

Paikallinen aika
LÄMPÖTILA

HALUATKO VUOKRATA AUTON?